Galaconcert no.5 April 2021 week 14 “Nova Vita”

In “Nova Vita” (nieuw leven) behandelt de Duitse componist Kurt Gäble de leefomstandigheden van vandaag – en toont hij vanuit zijn standpunt een perspectief voor de toekomst.
Een zwaar werk qua blaasmuziek dat een statement maakt, maar zonder opgestoken vinger.

1- In het eerste deel “Longing”, kijkt de componist naar het verlangen van mensen naar geluk, tevredenheid en een zinvol leven. Hij benadrukt dan de beperking van het menselijk leven, die tot uiting komt in het verlangen van de voortdurende drang van de mens naar boven.

2- Het tweede deel contrasteert dit met “Childishly carefree”. De muziek groeit van klein (in de houtblazers) naar groots (tutti). Dansende 3 en 6 beats illustreren het gemak van de verandering van beats het amusement in het leven van een kind.

3- Het derde deel “Life Struggle” toont de gedreven persoon wiens leven steeds onrustiger en hectischer wordt en die voortdurend onderhevig is aan overprikkeling. Een bijna maskerachtige lach staat voor een leven hongerig naar lust.

4-Het vierde deel “Omnes gentes plaudite” vormt een abrupte verandering. Gezongen koralen brengen rust, reflectie en oriëntatie over als tegenpool van het vorige hectische tempo.

5-Het vijfde deel, “Spring Dance”, dat wordt gekenmerkt door dansachtig, origineel geluk, biedt het uitzicht. De componist maakt gericht gebruik van elementen uit de Ierse muziek. Onderzoek heeft uitgewezen dat in dit arme land in Europa de gelukkigste mensen wonen.

“Nova Vita” eindigt wanneer het oorspronkelijke motief en het laatste thema in elkaar overvloeien en met elkaar in verbinding staan.

*bron: Rundel Verlag

Playlist 14/2021

  01- Fanfare and Flourishes
  02- Sound of Spring
  03- Nova Vita
  04- Nineteen-Fifty-Eight
  05- Spaßvogel
  06- Happiness March
  07- Lebensglück mit Blasmusik
  08- April Polka
  09- Liebe zu der Blasmusik
  10- Le Quattro Stagioni -La Primavera no. 1 Opus 8
  11- Alte Kameraden

Amuzant is te beluisteren via internet en wordt uitgezonden bij:

RTV-Apeldoorn
Apeldoorn 107.1 FM, Uddel 106.3 FM en Hoenderloo 105.5 FM
DAB+: Kanaal 5A
dinsdag 20:00 uur
zondag 18:00 uur

Voorst-Veluwezoom 
zondag 21:00 uur

april 6, 2021

Geef een reactie