Suite aus der Wassermusik
De „Wassermusik” van George Friedrich Händel is een van zijn beroemdste en meest populaire werken. Een boottocht op de Theems van koning George I op 17 juli 1717 was de aanleiding voor deze compositie. Händel zou voor feestelijk muzikaal amusement zorgen tijdens de boottocht en het avondeten. De 20 delen van “Water Music” vormen drie zelfstandige suites. Albert Loritz koos vijf delen voor deze gecondenseerde blazersuite om inzicht te geven in het veelomvattende en gevarieerde oorspronkelijke werk.
- Alla Hornpipe: Händel schreef dit stuk in D majeur. Een transpositie naar Bb majeur zorgde ervoor dat de solistische partijen bij trompetten en hoorns bleven. De andere instrumenten vervangen strijkers en hobo’s. In de mineur-middenpartij spelen de bovenste houtblazers het virtuoze deel van de eerste viool, terwijl saxofoons en sonore koper de akkoordbegeleiding bedekken.
-
Bourrée: Dit lichte deel is ontleend aan de suite in D majeur en wordt vaak “Coro” genoemd. Overeenkomstig het feit dat Händel verschillende groepen instrumenten laat spelen, horen we in deze bewerking eerst de koperblazers, dan de houtblazers en tenslotte het volledige blaasorkest.
-
Air: Kleurrijke instrumentatie is erg belangrijk voor deze beweging, dus spelers en luisteraars worden niet moe van tien vrij vergelijkbare opeenvolgende formele delen. Daarom wisselen solo-instrumenten, houtblazers, gemengde instrumentatie en tenslotte het hele blaasorkest elkaar af. Dit uurwerk is in de originele toonsoort.
-
Menuett: Albert Loritz transponeerde deze beweging van F majeur naar Bb majeur, dus hij hoefde de melodie, die meer dan anderhalve octaaf beslaat, niet te veranderen. Dit beïnvloedde de trompetten die de hoofdmelodie speelden in plaats van de hoorns. Nu heeft het mineur-toonsoort-middengedeelte ook een goed bereik voor blaasorkest en kunnen bugels, hoorns en alt- en tenorsaxofoons unisono spelen.
-
Allegro: Dit prachtige stuk komt uit de “Horn Suite” in F majeur. In de stijl van een concerto grosso creëert Händel drie contrasterende instrumentale koren. Bij bewerking voor blaasorkest bestaan deze koren uit hoorns en bugels, hobo’s en fagotten, maar ook uit houtblazers, saxofoons en laag koper. Met slechts enkele muzikale motieven ontstaat een mooi klinkende competitie tussen de drie koren.
Teaser-CD075VillaMusi
Bron: Rundel Verlag
Playlist 21-2021 (eerste uur)
Playlist 21-2021 (tweede uur)
(alleen te beluisteren via RTV-Apeldoorn en link website Amuzant)
- Egerlander Liedermarsch
- Auf der Eger
- Across de Danube
- Murmelnde Wellen (mèt zang)
- Die Fischer von San Juan
- Wolgalied
- Seeseiten
- Spaziergang am See
- Moon River
- Mit Vollem Segeln (Blaskapelle Gehörsturz)
- Wo unsere Donau fließt
- Musikantengrüße
- Abel Tasman Marsch
- Den Inn Entlang
- Down by the Riverside
- Amsterdam Harbour
Amuzant is te beluisteren via internet
RTV-Apeldoorn
DAB+: Kanaal 5A
dinsdag 20:00 – 22:00 uur
zondag 18:00 -20:00 uur
en
Voorst-Veluwezoom
In de ether op 105.3 FM en 107.5 FM
zondag 21:00 uur
Geef een reactie